Bevezetés

Kedves Olvasó!

Üdvözöljük az átdolgozott és felfrissített gyakorlati tananyagban, melynek címe Kis és Középvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása. A tananyag 2009 májusában került publikálásra, mely az innovációs folyamat összes részét áttekinti és gyakorlati hasznát, életképességét mi sem bizonyítja jobban mint a következő tények:

A tananyag első kiadását 2005-ben publikáltuk és több mint 1500 regisztrált felhasználója van közel 50 országból világszerte. Nagyjából jelenleg 20.000 weboldal hivatkozik a tananyagot tartalmazó: www.innosupport.net oldalra.

A tananyagot körültekintően értékeltük, frissítettük és kiterjesztettük; néhány fejezet átírásra került, új fejezeteket szerkesztettünk bele, sőt mi több új média részeket és a tanulást elősegítő ajánlásokat írtunk hozzá a könnyebb feldolgozhatóság érdekében.

Kinek szól a tananyag?

Az InnoSupport tananyag a Kis és Középvállalkozások innovációs tevékenységének alapvető támogatója. Nem tapasztalt K+F szakértőknek, hanem inkább alkalmazottaknak szól, úgy mint (humán erőforrás menedzserek, termék és folyamatfejlesztésért felelős szakemberek a KKVk-nál) tehát azok, akiknek szükséges ismerniük a sikeres innovációs folyamatokat.

Olyan embereket célzunk meg a tananyaggal, akik számos helyzetben találkoznak az innovációs folyamatokkal, de az egészet nem látják át, így többet szeretnének megtudni róla.

Így, a marketing és szolgáltatási szektorban dolgozókat is célozzuk, akiknek folyamatos fejlesztési tréningekre van szükségük, vagy tanulók, akik „zsebkönyvként” használhatják kiegészítve innovációs tanulmányaikat. Az üzleti tanácsadók kiegészíthetik ügyfeleiknek adott szaktudásukat az anyaggal, vagy az innovációs folyamatokra általánosságban láthatnak rá. Mi a tananyag célja? 

Az innováció sikerre vezethet és az elvárt eredmények közül a legjobbat akkor kapjuk, ha a folyamatokat megértjük és alkalmazzuk. A 40 fejezetet úgy terveztük, hogy az innovációhoz kapcsolódó témákat általánosságban érthessük meg és azokat munkahelyünkön valóban alkalmazni tudjuk.

A fejezetek példákat, ellenőrzőlistákat és ajánlásokat tartalmaznak. Az online platform lehetővé teszi a felhasználóknak hogy tapasztalataikat megosszák másokkal.

A tartalom mostantól elérhető angol, német, spanyol, görög, bulgár, magyar és litván nyelveken. A tananyagnak van lengyel és román verziója is, de az még a 2005-ös tartalmat ismerteti.

Az innováció sikerre vezethet és az elvárt eredmények közül a legjobbat akkor kapjuk, ha a folyamatokat megértjük és alkalmazzuk. A 40 fejezetet úgy terveztük, hogy az innovációhoz kapcsolódó témákat általánosságban érthessük meg és azokat munkahelyünkön valóban alkalmazni tudjuk.

A fejezetek példákat, ellenőrzőlistákat és ajánlásokat tartalmaznak. Az online platform lehetővé teszi a felhasználóknak hogy tapasztalataikat megosszák másokkal.

A tartalom mostantól elérhető angol, német, spanyol, görög, bulgár, magyar és litván nyelveken. A tananyagnak van lengyel és román verziója is, de az még a 2005-ös tartalmat ismerteti. Milyen a modulok általános struktúrája?

Először is, a tananyag elmondja, hogy milyen technikákat és folyamatokat használhatunk. A hol és hogyan használhatjuk a tananyagot kérdésekre adott válaszok segítenek abban, hogy intenzíven tudjuk használni az adott területen a megszerzett tudást. A példák és esettanulmányok a gyakorlatias példák a könnyebb adaptálhatóságot segítik.

Használhatja a kereső funkciót, hogy több információt kapjon a platformról. Áttekintheti a megadott forrásokat minden modul végén valamint mások véleményét. Használhatja az úgynevezett ’Innovációs Szobákat’ annak érdekében, hogy kipróbálja a bemutatásra került technikákat. Ez a termék egy oktatási és munka eszköz egyben. Azok az olvasók, akik összetettebb eszközt kívánnak, vagy még további információkat, tudást szeretnének a témáról használhatják a bibliográfiát, mely a nemzeti sajátosságokat is figyelembe veszi.

Hogyan nyújthat a tananyag hasznot?

A tartalom elolvasása után könnyebben hoz majd döntéseket az innovációval kapcsolatos fejlesztések során és munkakörnyezete hatékonyabbá válhat. A tananyag és a platform orientációt, tanulási és munkakapcsolatok fejlesztését célozza az egyéni igényeket figyelembe véve.

Ezúton kívánjuk, hogy a tananyag használata igazi érték legyen és hozzájáruljon versenyképességének és innovációs tevékenységeinek fejlesztéséhez. Tudjuk, hogy mindent lehet folyamatosan fejleszteni, ezért hagytuk nyitva annak a lehetőségét, hogy saját forrásokat, megjegyzéseket és javaslatokat tehessen a kedves olvasó, ehhez pedig lépjen kapcsolatba a partnerország képviselőjével, melyet az oldalon megtalál.

Sok sikert kívánunk az InnoSupport tananyaghoz a tanulás és a munka területén egyaránt!